Yazılar

TARIMSAL MÜCADELE VE İLAÇLAMA SUYUNUN pH’ı

Bilindiği gibi tarımsal mücadelede kullanılan zirai ilaçların neredeyse tamamı suyla birlikte uygulanır. Bu amaçla kullanılan suya ise ilaçlama suyu denir. Mücadele amaçlı kullanılan bu ilaçlardan beklenen etkiyi görebilmemiz için ilaçlama suyunun pH'ı son derece önemlidir. Eğer ilaçlama suyunun pH değeri gerekli aralıkta değilse, ilaçlardan yeterli sonuç almakta sorunlar yaşanır. Birçok ilaç yüksek veya düşük pH değerlerinde erken parçalanır, hidrolize olur ve etkisini kaybeder. Öyle ki, bazen ilaç yerine neredeyse su kullanmış oluruz.

 

Bazı ilaçların suda parçalanma aralıklarını gösteren tabloya göz atarsak, konunun önemi daha iyi anlaşılacaktır.

 AKTİF MADDE         DEĞİŞİK pH DEĞERLERİNDE BOZULMA ZAMANLARI

PHOSMATE               pH-5   7 GÜN           pH-7      12 SAAT      pH-9        4 SAAT

DİMETHOATE          pH-4   20 SAAT       pH- 6     12 SAAT      pH-9        49 DAK.

CAPTAN                       pH-5 32 SAAT         pH-7      8 SAAT         pH-9        2 DAK.

Bir diğer konu da kullandığımız ilaçlar farklı sınıflara ayrılırlar:

Bunlardan bakır içerikli olan bazı fungusitlerle, Kükürt fosetyl-Al gibi ilaçlarla karıştığında tepkimeye girer ve çökme, bozulma meydana gelir. Böylece, hem ilaçların etkisizleşmesi veya bazen de olası fitotoksiteler sonucunda ekonomik kayıplar oluşur. Bu sorun da ilaçlama suyunun pH’ını ayarlayarak giderilebilir. Böylece karışabilirlik problemi çözülerek hem zamandan hem de işçilikten tasarruf etmek mümkün olacaktır.

 

Sonuç olarak, İLAÇLAMA SUYUNUN pH DEĞERİ 5-7 ARALIĞINDA ideal sonuçlar alırız.

Yapılması gereken ilaçlama suyunun pH değerini ölçerek, gerekli ise uygun preparatlar kullanmak olacaktır.

Tarımsal mücadele veya beslenme konularında üretim yapan, bu konulara kafa yoran kurum, kuruluş veya kişiler eğer danışmanlık almak isterseniz, biz hazırız.

İLAÇLAMA SUYUNUN PH DEĞERLERİNİ AYARLAYABİLECEK ÜRÜNLER için biz hazırız.

BAZI İLAÇLARIN KARIŞABİLİRLİK SORUNLARINI ÇÖZMEK AMAÇLI ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ KONUSUNDA DANIŞMANLIK HİZMETİ için biz hazırız.

ETKİLİ, GÜVENİLİR, UCUZ MALİYETLİ, YENİ PH AYARLAYICI ÜRÜNLERİ üretebilme konularında DANIŞMANLIK için biz hazırız...

 

Kalın sağlıcakla

YAHYA ALTAY

09.05.2024

Bitki beslemede

Toprak pH'ının önemi

Bitki beslemede gübreleme programı yaparken referans noktalarından birisi toprak ve yaprak analiz sonuçlarıdır. Toprak analizlerinde bakılması gereken verilerin en önemlilerden birisi ise toprağın pH değeridir.

NEDEN pH ÖNEMLİ 

Öncelikle toprak pH değerinin ideal aralığı 6-7,5 arasında olduğunu hatırlayalım.

Belirtilen pH değerlerinin altında veya üstünde olan topraklarda yapılan yetiştiricilikte birçok sorunla karşılaşılması kaçınılmazdır.

Kısaca toprak pH değerini düzenlemek amacıyla ihtiyaç halinde mutlaka toprak düzenleyiciler kullanılmalıdır. Bu noktada önemli olan ne kullanacağımızdır. Türkiye’de, toprakları genel olarak bazik (yüksek pH) olduğu için çoğunlukla pH düşürücülere ihtiyaç duyulmaktadır.

Toz kükürt(S) ve sıvı kükürt, ülkemizde   bu amaçla kullanılan bilinen ürünlerden bir kaçıdır.  Ancak tüm dünyada bu amaçla farklı ürünler de üretilmekte ve kullanılmaktadır.

Bu tür ürünlerden biri de US kısaltması ile bilinen bir kimyasal bileşik olup, Agromin Kimya Ltd. tarafından ülkemizde ilk defa üretilmiştir. Şu anda birkaç firma tarafından da üretilmekte veya ithal edilerek benzerleri piyasada bulunmaktadır.

US NEDİR VE AVANTAJLARI NELERDİR

Ürün yelpazesinde bu tür ürünler bulunduran kurumların rakiplerinden bir adım önde olacağı açıktır.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyen arkadaşlarla sohbet etmeye hazırız.

KALIN SAĞLICAKLA

YAHYA ALTAY

Başlarken

Mikro düzeyde baktığımız zaman tüm canlı organizmaların ihtiyaçları neredeyse tamamen aynıdır.

Anlaşılsın diye açarsak; tüm canlılar Oksijen (O), Karbon (C), Fosfor (P), Potasyum (K), Kükürt (S), Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg), Demir (Fe), Çinko (Zn), Bor (B), Molibden (Mo), Selenyum (Se) v.b. kimyasal elementlere ihtiyaç duyarlar.

Konumuz bitkiler olduğu için, bitkiler bu ihtiyaçlarını doğadan doğrudan, topraktan (tabi ki varsa) veya takviye (GÜBRELEME) yoluyla karşılarlar.

Toprak bitkilerin besi ortamlarından birisidir. Bitkinin bir neve mutfağıdır. Öyleyse iki şey çok önemlidir:

Bu kısa açıklamalar ışığından özellikle üç başlık altında Kimyevi ve Organik gübre üreticisi olan ve bu konulara yatırım yapacak kişi ve kuruluşlara danışmanlık vermeyi hedefliyoruz:

Kalın Sağlıcakla.

Yahya Altay - Mart 2024